5 nejčastějších úskalí vztahu s cizincem a jak je překonat

Rady a tipy na seznámení

Ze začátku je na vaší známosti z ciziny všechno nové, jiné a zajímavé. Protiklady se zkrátka přitahují, do budoucna ale mohou zadělat na pořádný problém. Přečtěte si, jak překonat nejčastější úskalí vztahu s cizincem a položit základy pevného a šťastného vztahu.

  1. Jazyková bariéra

Angličtinu už má dnešní mladé generace v malíčku, takže se nejspíš bez větších potíží domluvíte. Mluvit neustále cizí řečí vás může zpočátku vyčerpávat, pokud jste byli zvyklí prohodit pár vět v práci nebo na dovolené. Některá slovíčka a obraty budete muset hledat ve slovníku, což je pěkná otrava, ale pozitivní je, že si rozšíříte slovní zásobu.

O poznání komplikovanější situace nastane v případě, kdy vaše láska mluví regionálním dialektem, kterému nerozumíte. Jednoduché nebudou ani návštěvy rodiny a přátel. Připravte se na to, že budete překládat. Všechno a pořád. Časem se ale vaše nová láska přiučí několika slovíčkům a za chvilku možná zvládne lehčí konverzaci. 

2.  Jiný kraj, jiný mrav

Každý národ má své unikátní zvyky a tradice. Představte si třeba takové Vánoce bez Ježíška, salátu a cukroví. V Americe budete na Štedrý den čekat na Santa Clause, v Rusku na Dědu Mráze, v Anglii zase na Father Christmas. V některých zemích Vánoce nebo Velikonoce neslaví vůbec.

Měli byste si také předem ujasnit, v jakých tradicích a víře chcete žít a vychovávat své děti. To vám napoví mnohé o vaší budoucnosti. Dokážete se vzájemně dohodnout, nebo se vaše představy diametrálně liší? Najdete společný kompromis? Pokud nejste příliš ortodoxní, můžete zachovávat tradice z obou kultur. Nové zvyky váš společný život mohou příjemně zpestřit a obohatit.

3.  Jiná země, jiné myšlení

Tu a tam se stane, že váš partner nepochopí vaši narážku nebo vtip. Čemu by se Čech zasmál, Angličana může urazit. Do prekérní situace vás může dostat také neznalost místních zvyků a mentality.

Pasé bude nostalgické vzpomínání na sledování oblíbeného večerníčku, léto u babičky na chatě, skautské tábory nebo třeba legrační hlášky z českých filmů.

Diametrálně odlišné mohou být také představy o trávení volného času. Zatímco vy o víkendu vyrážíte za zábavou, v zemi vašeho partnera může začínat volný den ranní bohoslužbou, pokračovat čajem o páté a končit společným sledováním televizních pořadů. Na druhou stranu vám odlišný životní styl může imponovat a bude pro vás změnou k lepšímu.

4. Cizincem v cizí zemi

Pokud se rozhodnete odstěhovat s novým partnerem do ciziny, čeká vás spousta změn. Opustíte svůj domov, rodinu i přátele. V cizí zemi se bez svých blízkých můžete cítit opuštění. Najednou nebudete mít s kým vyrazit na kafe nebo na nákupy. Než vybudujete nová přátelství, chvíli to potrvá.

Pravděpodobně vás čeká také hledání nové práce. Jako cizinec budete čelit mnoha výzvám a zpočátku může být problém najít práci odpovídající vaší kvalifikaci. Nadruhou stranu se vám mohou do budoucna otevřít netušené pracovní příležitosti, o kterých byste si v Česku mohli nechat zdát.

5.  Handlování s vízy

Začíná to jako v červené knihovně. Vyznání lásky, sliby, romantika a žádost o ruku. Nakonec zjistíte, že šlo jen o peníze a volnou cestu do Evropy. Pokud je vaše láska z jiného kontinentu a máte jakékoliv pochybnosti, raději zvolněte.

Na druhou stranu, vztah s cizincem může mít také spoustu výhod. Pokud toužíte po zásnubním prstenu, svatbě a rodině, s novou láskou můžete být konečně šťastní. Češi jsou totiž známí tím, že se do ženění a vdávání příliš nehrnou a svatbu mnohdy považují za přežitek. Oproti tomu je v mnoha cizích zemích svatba přirozeným vyústěním vztahu jak pro ženy, tak pro muže. 

A žili šťastně až na věky...

Pokud překonáte všechny překážky a odlišnosti, vztah s cizincem může být překrásný. Vaše životní láska obohatí váš život o spoustu dosud nepoznaných zážitků, které byste v českém rybníku nezažili. V nové zemi zapustíte kořeny a budete rádi, že jste měli odvahu překonat všechna úskalí.

JAK SE SEZNÁMIT S CIZINCEM?

Přijde vám život s cizincem vzrušující, ale nemáte příležitost se seznámit? Přijďte na mezinárodní speed dating. Za jeden večer poznáte několik nezadaných, anglicky hovořících cizinců. Rychlé rande pojaté jako mezinárodní seznamka můžete navštívit v Praze.

Autor: Jakub Žwak